IMG_20191018_155046_826.jpgFotografii din colecția prof. dr. arh. Ioan Lucăcel

 

      Povestea diapozitivelor realizate de prof. dr. arh. Ioan Lucăcel în timpul demolărilor: propunem o discuţie care să aducă în prim plan perioada şi momentele importante ale Bucureştiului mutilat de demolările din anii '80.


      În cazul demolărilor pentru crearea Centrului Civic al Bucureştiului, dispariţia unei părţi din ţesutul istoric al oraşului a fost resimţită de toţi cetăţenii. Documentarea fotografică a dispariţiei zonei istorice de pe locul şi din împrejurimile actualei Case a Poporului dar şi din alte zone ale oraşului a fost făcută de către oameni din medii diverse: câţiva arhitecţi dar şi un istoric (Dinu Giurescu), un profesor de istorie (Traian Doman), un scriitor (Bujor Nedelcovici) şi câteva albume de fotografii au fost publicate deja pe acest subiect. Există încă fonduri inedite de fotografii cum este cel al prof. arh. Ioan Lucăcel.


       Profesorul Lucăcel, ca şi alţii care au fotografiat în zonele cu demolări, a fost legitimat, pentru că fotografiatul era considerat un delict, care atenta la imaginea ţării şi a Conducătorului. Din fericire avea legitimaţie de fotograf profesionist întrucât lucra, pe acea vreme, pentru revista Arhitectura. Aceasta nu l-a ferit de întrebările suspicioase ale muncitorilor din zonă dar l-a ferit de confiscarea aparatului şi a filmelor. O parte dintre aceste fotografii inedite a fost prezentată în cadrul expoziţiei "Demolări 1980".

Joi,  24.10.2019, în cadrul expoziției „Demolări 1980”:           
                           - ora  15:30: Tur ghidat  Uranus-Izvor / punct de întâlnire: curtea bisericii Mihai Vodă, str. Sapienței nr. 4
                           - ora  17:00: Întâlnire cu prof. dr. arh. Ioan Lucăcel + expoziţie de fotografii / Sala Frescelor, Universitatea  de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”: vernisarea unei expoziții cu fotografii inedite, din arhiva personală a prof. dr. arh. Ioan :Lucăcel, realizate în timpul demolărilor pentru construcția Centrului Civic. Prezentarea unei selecţii de 10 fotografii de arhivă, imprimate după diapozitivele prof. Ioan Lucăcel.