Acasă

Despre noi

Proiecte

Evenimente

Publicaţii

Expoziții

Colecții

Contact nag1.jpg
Comunicat de presă

      Pentru prima participare la Noaptea Albă a Galeriilor, Universitatea de Arhitectură, prin Centrul Expozițional Documentar, propune publicului o vizită în lumea arhitectului Stephan Eleutheriades (1922-2017), care, repatriat în Grecia, odată cu sistematizarea Mangaliei, continuă să reproducă din memorie orașul natal.


       Colecția s-a format în două etape, în prima fază artistul donând Universității un număr de aproximativ 60 de tablouri, ca după moartea acestuia, sora sa, să îi completeze universul prin încă aproximativ 40 de lucrări, atât personale, cât și tablouri din colecția adunată de-a lungul timpului.

      Tablourile lui Eleutheriades sunt iremediabil legate de memorie (vechea Mangalie) şi de identitate culturală (comunitatea greacă şi cea mangaliotă în general) astfel încât legătura lor cu Muzeul Şcolii de Arhitectură nu este una întâmplătoare. Proiectul diplomei susţinute de Eleutheriades în 1948 avea ca subiect: „Un satelit balnear la Mangalia".
      Vechea Mangalie (demolată în perioada comunistă) a fost sursă de inspiraţie pentru primele picturi ale lui Eleutheriades, dar şi o preocupare constantă a artistului plecat în exil.

        Tot cu această ocazie, veți putea admira lucrările unei tinere studente la facultatea de Arhitectură, Diana Roxana Rîmbu, care urmărește prin intermediul creațiilor sale să suprindă relația dintre artă și arhitectură, sub forma unei viziuni abstractizate, într-o colecție numită “Revival”. De asemenea, o parte din lucrările acestei colecții, vor mai putea fi întâlnite și vizionate în cadrul Bienalei Albastre Hronicon 2019, eveniment care va avea loc la Brașov.


       Pe lângă expozițiile artiștilor plastici, vom vernisa și prezenta vizitatorilor o expoziție cu fotografii din arhiva Bibliotecii Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, în care a fost surprinsă Mânăstirea Văcărești până la momentul demolării acesteia și vom aduce expoziția prezentă luna trecută la Casa de târgoveț din Calea Șerban Vodă nr. 33: “În Ochiul Ciclopului. Jurnal de campanie din cartierul Uranus”, cu imagini ale demolărilor care au făcut loc construirii Centrului Civic (fotografii din Biblioteca Academiei Române, colecția Bujor Nedelcovici). Cele două expoziții de fotografie fac parte din cadrul proiectului "Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă", un proiect cultural de recuperare a memoriei colective prin documentarea unor clădiri sau zone demolate, realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu prin Centrul Expozițional Documentar, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din RomâniaFiliala Teritorială București, și finanțat din Timbrul Arhitecturii.


Parteneri: Biblioteca Academiei Române, Biblioteca UAUIM,  Manifest Cultural.

Parteneri media: AgerpresIglooZeppelinRevista Arhitectura.

 nag2.jpg
Vineri, 11 octombrie, Noaptea Albă a Galeriilor celebrează 13 ani în 13 orașe din țară.

Vineri, 11 octombrie 2019, NoapteaAlbă a Galeriilor / NAG intră în al 13-lea an de existență cu un program nocturn de artă contemporană care se va desfășura în 13 orașe din țară

În București șaizeci și nouă de locații vor anima harta celei de-a treisprezecea ediții NAG invitând publicul să petreacă o noapte albă în compania artei contemporane.

Programul detaliat pe orașe, locații, artiști este disponibil pe www.noapteagaleriilor.ro
Urmăriți și pagina de Facebook pentru noutăți https://www.facebook.com/noapteagaleriilor/
Event Noaptea Albă a Galeriilor NAG: 
https://www.facebook.com/events/552854412190041/

Event proiect special NAG Outside Histories: https://www.facebook.com/events/1299826463533138/


Noaptea Albă a Galeriilor/NAG este un eveniment cultural inițiat și dezvoltat național de către Asociația Ephemair cu sprijinul BRD Groupe Société Générale. 
Organizator NAG Bucuresti:
AsociațiaEphemair
Partener principal NAG Bucuresti:
BRD Groupe SocieteGenerale
Parteneri: Primăria Capitalei prin EXPO ARTE Centrul Cultural, Fundația 9,
Rezidența BRD Scena9, Wolf-e Rides
Partener juridic:
TucaZbarcea&Asociatii