”Demolări 1980” - o întâlnire cu prof. dr. arh. Ioan Lucăcel
Povestea diapozitivelor realizate de prof. dr. arh. Ioan Lucăcel în timpul demolărilor: propunem o discuție care să aducă în prim plan perioada și momentele importante ale Bucureștiului mutilat de demolările din anii '80.
Fotografiile au fost surprinse în timpul demolărilor realizate în București pentru sistematizarea în vederea construirii Centrului Civic atât în Cartierul Uranus, cât și în zona Moșilor-Olari de către prof. dr. arh. Ioan Lucăcel și au menirea de a rememora pierderile patrimoniului arhitectural, dar și poveștile comunității locale.
În cazul demolărilor pentru crearea Centrului Civic al Bucureştiului, dispariţia unei părţi din ţesutul istoric al oraşului a fost resimţită de toţi cetăţenii oraşului. Documentarea fotografică a dispariţiei zonei istorice de pe locul şi din împrejurimile actualei Case a Poporului, dar şi din alte zone ale oraşului a fost făcută de către oameni din medii diverse: arhitecţi, istorici, chiar și un scriitor - Bujor Nedelcovici, ale cărui fotografii le-am prezentat în expoziția anterioară din cadrul proiectului: În Ochiul Ciclopului. Jurnal de campanie din Cartierul Uranus, ce au fost publicate în diverse albume. Există însă și fonduri inedite de fotografii cum este cel al prof. arh. Ioan Lucăcel, ce încă nu au fost prezentate publicului. O parte dintre acestea vor fi discutate în cadrul expoziției "Demolări 1980".
- ora 15:30: Tur ghidat în Uranus–Izvor / punct de întâlnire: curtea bisericii Mihai Vodă, str. Sapienței nr. 4
- ora 17:00: Întâlnire cu prof. dr. arh. Ioan Lucăcel + expoziție de fotografii @Sala Frescelor, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”
Eveniment în cadrul proiectului cultural "Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă", realizat în parteneriat între Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, prin Centrul Expozițional Documentar, împreună cu Filiala București a Ordinului Arhitecților din România, și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii.