A2.jpg

 

 

Vineri, 31.01.2020, ora 18:00 vă invităm la deschiderea expoziției de fotografie: "Vague memories" și prezentarea cărții: "Fluid perspective", care va avea loc în spațiul expozițional al Muzeului Școlii de Arhitectură, din Corpul Vechi al UAUIM.

    Proiectul este coordonat de Ilie Alexandru Bumbac și Victor Velculescu, cel din urmă fiind și managerul proiectului, "Vagues memories" este o incursiune narativă în teritoriul imaginilor.


     În expoziție veți putea admira lucrări ale fotografilor Virginia Berbece, Ilie Alexandru Bumbac, Ionuț Dumitrașcu, Mihaela Ene, Marian Epure, Alexandru-Gabriel Nechez, Cătălin Popa și Oana Monica Nae, realizate cu participarea excepțională a: Mihaela Bețiu, Dan Coma, Cristian Dumitrescu, Radu Igazsag, Horea Murgu, Marius Nedelcu și Andrei Teașcă. Costume: Ana Stanciu (costume și obiecte din colecția Adina Nanu). Iar în deschiderea evenimentului va avea cuvântul doamna Françoise Pamfil.

 

 

 

 

 

79084006_3059080190982744_264757563835285504_o.jpg     La final de proiect, tragem linie și vă prezentăm rezultatele proiectului "Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă" realizat în parteneriat între Filiala București a Ordinului Arhitecților din București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu - Centrul Expozițional Documentar și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii, alături de partenerii noștri, care ne-au fost alături în acest interval.

Vom vorbi despre importanța Muzeului Simu cu dna. prof. dr. arh. Francoaise Pamfil, despre rolul tehnologiei în recrearea unor fragmente din trecut cu dna. prof. dr. arh. Andreea Iosif, despre patrimoniul arhitectural pierdut cu prietenii noștri de la Cartierul Uranus și despre direcțiile de continuare ale acestui proiect.

Totul a fost realizat sub deviza lui Anastase Simu: "Nu doar pentru noi, ci și pentru alții!"

Vă așteptăm luni, 16 decembrie 2019: orele 16:00, la Muzeul Colecțiilor, la un tur real în Colecția Simu a a Muzeului Colecțiilor de Artă, iar de la ora 17 la prezentarea rezultatelor proiectului nostru realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii: Recrearea Muzeului Simu în realitate virtuală, un tur ce va fi oferit cu ajutorul unui kit de VR - Valve Index. 

 

Echipa de proiect: arhitect Deea Iosif, arheolog Calin Suteu, Vasile Andrei, Valentin PopescuClaudia Popescu  și  Claudiu Maier.
.
Partenerii noștri: Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul SuțuMuzeul Național de Artă al RomânieiAGERPRES FOTOInstitutul Național al PatrimoniuluiArhivele Nationale ale RomanieiBiblioteca Academiei RomâneUniunea Arhitectilor din RomaniaManifest CulturalWe Mesh UpRevista ArhitecturaIgloo mediaRevista Zeppelin.

demolari_uar.jpg

 

Vă așteptăm marți, 10 decembrie 2019, de la ora 17:00, la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România din str. Jean-Louis Calderon 48, București, pentru a participa la două prezentări despre :

- "Bucureștiul dispărut în perioada comunistă. Soarta orașului", prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu,
- "Mânăstirea Văcărești, între admirație și indiferență", arh. Alexandru Panaitescu.

 

    Cele două prezentări vor fi insoțite de proiecția unor fotografii de arhivă care vor exemplifica subiectele discutate dar și de o expoziție fotografică.


Evenimentul este organizat în cadrul proiectului "Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor efectuate în București în perioada comunistă", realizat de parteneriatul dintre Filiala București a Ordinului Arhitecților și Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", prin Centrul Expozițional Documentar.

Finanțator: Fondul Timbrul Arhitecturii, 2019. nag1.jpg
Comunicat de presă

      Pentru prima participare la Noaptea Albă a Galeriilor, Universitatea de Arhitectură, prin Centrul Expozițional Documentar, propune publicului o vizită în lumea arhitectului Stephan Eleutheriades (1922-2017), care, repatriat în Grecia, odată cu sistematizarea Mangaliei, continuă să reproducă din memorie orașul natal.

 

demolari-1980_relucrat_var.jpg

Demolări 1980 - o întâlnire cu prof. dr. arh. Ioan Lucăcel


Povestea diapozitivelor realizate de prof. dr. arh. Ioan Lucăcel în timpul demolărilor: propunem o discuție care să aducă în prim plan perioada și momentele importante ale Bucureștiului mutilat de demolările din anii '80.

      Fotografiile au fost surprinse în timpul demolărilor realizate în București pentru sistematizarea în vederea construirii Centrului Civic atât în Cartierul Uranus, cât și în zona Moșilor-Olari de către prof. dr. arh. Ioan Lucăcel și au menirea de a rememora pierderile patrimoniului arhitectural, dar și poveștile comunității locale.

foto_detaliu_lucacel_tur_ghidat.jpg

 

Vă invităm la un tur ghidat în preajma fostelor cartiere Izvor și Uranus–Antim! Întîlnirea noastră se va contura în jurul unei arhive de diapozitive practic necunoscute, realizată de prof. dr. arh. Ioan Lucăcel în perioada 1982–1984; la acel moment începeau demolările masive din centrul Bucureștiului.

Vom reconstitui o parte din traseul arhitectului-fotograf. Plimbarea durează o oră și jumătate și se va încheia la Universitatea de arhitectură și urbanism «Ion Mincu», unde la Sala frescelor are loc evenimentul Demolări 1980 - o întâlnire cu prof dr arh Ioan Lucăcel, ocazie de a îl cunoaște pe autorul imaginilor în persoană.

     Tur ghidat organizat împreună cu grupul de inițiativă Cartierul Uranus.

Joi,  24.10.2019, în cadrul expoziției „Demolări 1980”:           

                            - ora 15:30: Tur ghidat Uranus—Izvor / punct de întâlnire: curtea bisericii Mihai Vodă, str. Sapienței nr. 4
                            - ora 17:00: Întâlnire cu prof. Dr. Arh. Ioan Lucăcel + expoziție de fotografii / Sala Frescelor, UAUIM

Expo Bujor Nedelcovici Casa Poporului

 

RO
15 septembrie 2019, 18:30 - Casa de Târgoveţ (Calea Şerban Vodă 33)
Expoziţia În ochiul Ciclopului. Jurnal de campanie din Cartierul Uranus
"Crezi că Ciclopul poate fi ucis cu flash-ul unui aparat de fotografiat?" Bujor Nedelcovici
Fotografii de arhivă din colecţia Bujor Nedelcovici a Bibliotecii Academiei Române, Cabinetul de Stampe, Desene, Hărţi şi Fotografii

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, prin Centrul Expoziţional Documentar, în parteneriat cu Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, Biblioteca Academiei Române, şi cu Institutul Naţional al Patrimoniului, în cadrul proiectului cultural Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu şi rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în Bucureşti în perioada comunistă, finanţat din Fondul Timbrul Arhitecturii, aduc în atenţia bucureştenilor imagini de arhivă, inedite, realizate pe ascuns, majoritatea de la fereastra locuinţei lui Bujor Nedelcovici din blocul Uniunii Scriitorilor, în timpul demolărilor pentru construcţia Palatului Republicii (ulterior numită Casa Poporului). Scopul acesteia este de a aminti traumele prin care a trecut oraşul şi locuitorii acestuia în cadrul sistematizării din perioada comunistă şi de a valorifica fondurile de arhivă în care s-au păstrat încercările de rezistenţă ale oamenilor de cultură din acele vremuri tulburi.

 

65219667 2897996280424470 1962161298145804288 n

 

Începem un proiect de suflet, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților București și finanțat prin Timbrul Arhitecturii. Reconstruim în mediu virtual Muzeul Simu, o clădire reper a vechiului București.

În același proiect, trecem în revistă victimele demolărilor din perioada comunistă - Cartierul Uranus, Olari-Moșilor, Biserica Enei, Mânăstirea Văcărești, alte înfățișări ale Bucureșțiului de altădată.

afis NM 2019

 

Ca în fiecare an vă așteptăm în Noaptea Muzeelor (18 mai 2019) cu amintiri ale Școlii de Arhitectură.

 

Anul acesta serbăm 50 ani de Club A printr-un concert omagial Doru Stănculescu, Nicu Alifantis, Sorin Minghiat, Mircea Florian și Alexandru Andrieș, ne reamintim de tradițiile Școlii prin ateliere de modelaj în lut și desen ornamental, explorăm opera artistică a arh. Doru Tufan și încheiem seara în pași de dans - tango argentinian cu Clubul TangoTangent.

 

Și tot ca de fiecare dată, mai avem multe alte surprize, pe care vă lăsăm să le descoperiți singuri.

 

Vă așteptăm cu drag începând cu ora 18:30, Intrarea prin Str. Biserica Enei!

 

noaptea muzeelor 2018

 

În acest an am pregătit o expoziţie în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Hărţile Timpului care îşi propune să redefinească relaţia între artă şi ştiinţă, pentru o nouă paradigmă a secolului 21 şi pentru a reconstrui memoria locurilor uitate. Fiecare loc prezentat este o « hartă a timpului », formată din diferite straturi de locuire, care permit, prin imersiunea vizitatorului în Realitatea Augmentată, descoperirea formelor obiectelor şi a gesturilor tehnologice în contextul lor cultural.

Socolescu

 

În cadrul manifestărilor cultural artistice organizate de Colegiul Tehnic de Arhitectura "I.N. Socolescu ", Bucureşti, în parteneriat cu Radio France International şi Radio Romania Cultural" , în perioada martie-aprilie 2018, s-a desfăşurat faza locală a Concursului de Arhitectură "I.N. Socolescu, Bucureşti, 2018.

 

casa2017

 

EXPO_C|A|S|A 2017 la Mincu! - expoziţia proiectelor din cadrul Concursului Anual al Studenţilor Arhitecţi 2017, concurs organizat de asociaţiile studenţeşti ale facultăţilor de arhitectură din ţară.27331819 2471192213104881 560699502887284554 n

 

Stimate Domn,
Stimată Doamnă,

 

Vă invităm să contribuiţi la tema numărului 2/2018 al Caietelor Muzeului UAUIM: 125 de ani de învăţământ de arhitectură în România.
Ne propunem o revistă dedicată memoriei Şcolii de Arhitectură şi a personalităţor care i-au marcat evoluţia.
În această toamnă s-au împlinit 125 de ani de la deschiderea cursurilor primei Şcoli de Arhitectură din România. Condusă de arhitectul Ion Socolescu, aceasta a funcţionat pentru câţiva ani, începând cu 1892, ca şcoală privată sub auspiciile Societăţii Arhitecţilor Români, pentru ca mai apoi să fie oficializată ca învăţământ de stat, stând la baza formelor ulterioare de învăţământ.
Tema: 125 de ani de învăţământ de arhitectură în România

NoapteaMuzeelor2017

20 mai 2017 - Noaptea Muzeelor la 125 de ani de Şcoală de Arhitectură
În toamna lui 2017 se împlinesc 125 de ani de la deschiderea cursurilor primei Şcoli de Arhitectură din România. Condusă de arhitectul Ion Socolescu, aceasta a funcţionat pentru câţiva ani, începând cu 1892, ca şcoală privată sub auspiciile Societăţii Arhitecţilor Români, pentru ca mai apoi să fie oficializată ca învăţământ de stat.
În mai 2017, Noaptea Muzeelor la Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" anticipează această aniversare printr-o serie de expoziţii şi evenimente ce au loc în clădirea veche a şcolii, din strada Biserica Enei.