Comunicat de presă
Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu şi rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în Bucureşti în perioada comunistă 2.0, proiect realizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" prin Centrul Expoziţional Documentar în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Bucureşti, susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", prin Centrul Expoziţional Documentar, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Bucureşti organizează joi, 09 decembrie 2021 ora 18:30, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Centrul de proiecte culturale al Municipiului Bucureşti - Arcub, la sediul acestora din str. Lipscani nr. 84-90, în prezenţa reprezentanţilor partenerilor şi colaboratorilor, conferinţa de presă ocazionată de încheierea proiectului Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu şi rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în Bucureşti în perioada comunistă 2.0.
De asemenea, va fi vernisată expoziţia omonimă, ce va putea fi vizitată ulterior, între 10-20 decembrie 2021, între orele 14:00 - 18:00.
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", prin Centrul Expoziţional Documentar (Muzeul Şcolii de Arhitectură) în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor de la Mincu, organizează un eveniment cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor, ajunsă la ediţia a XVII-a, sub coordonarea Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.
Vă invităm sâmbătă, 12 iunie 2021, în intervalul orar 16:00-22:00 la evenimentul „O noapte la Muzeul Şcolii de Arhitectură", la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", din str. Academiei nr. 18-20; accesul se va face pe Intrarea monumentală a Corpului Vechi din str. Biserica Enei. Ediţia din acest an este dedicată istoriei Corpului Vechi al UAUIM şi proiectului de restaurare a Intrării monumentale, finanţat de Institutul Naţional al Patrimoniului, din fondul Timbrul Monumentelor Istorice, pe care îl vom finaliza anul acesta, sperând ca în decursul anului viitor să realizăm restaurarea efectivă a acestui simbol al Şcolii de Arhitectură.
Citește mai mult: Noaptea Muzeelor la Muzeul Școlii de Arhitectură – București | 12 iunie 2021
“REMEMORAREA VICTIMELOR DEMOLĂRILOR REALIZATE ÎN BUCUREȘTI ÎN PERIOADA COMUNISTĂ”
- propunere de program pentru practica anului 6 -
Coordonator: muzeograf dr. Claudia Popescu
Participanţi: câte 10 studenți pentru fiecare expoziție, anul 6 Arhitectură
Perioada: semestrul 1, an universitar 2020-2021
Pentru derularea programului de practică a anului 6, una din alternativele oferite de universitatea noastră este includerea unui grup de 70 de studenţi într-un proiect al Centrului Expoziţional Documentar al UAUIM, al cărui obiectiv este rememorarea victimelor demolărilor realizate în București în perioada comunistă pe una dintre următoarele teme de cercetare:
1. Arhitectura post-bizantină demolată (Mânăstirea Pantelimon, Văcărești, Cotroceni) și translată (Antim și Mihai Vodă) în București în perioada comunistă
2. Demolări din zona Sălii Palatului și pentru prelungirea str. Știrbei Vodă spre bd-ul. Magheru (Bisericile Stejarul, Brezoianu, Sf. Ionică, Vila Stejarul, Casele Titu Maiorescu, Nicu Cerkez, Constantin Karadja, Anastase Simu, Muzeul Simu)
3. Demolări pe malurile Dâmboviței în anii 60 (Hala de flori) și 80 (decopertarea Dâmboviței, Spitalul Brâncovenesc, Hala Mare, Opereta, Dealul Mihai Vodă, Biserica și cartierul Izvor)
4. Clădiri bombardate în 1944 și demolate (Teatrul Național, Hotelul Splendid, Hotelul Excelsior, Palatul Sturdza, Palatul Societății Funcționarilor Publici), consolidate (Hotelurile Athenee Palace, Union și Stănescu) sau remodelate (Palatul Victoria, Universitatea București)
5. Odiseea proiectelor pentru Centrul Civic și Casa Poporului (anii 79-80)
6. Demolările din zona Olari-Moșilor
7. Case de târgoveț dispărute în București (în interbelic, în comunism și în perioada postcomunistă: str. Orfeu, str. Mântuleasa, str. Spătar nr. 8, Olari nr. 43, Maria Rosetti nr. 9, str. Mircea Vodă nr. 51, strada Bradului nr. 22, str. Agricultori nr. 108)
Citește mai mult: Propunere de program pentru practica anului 6: II. Cercetare documentară
“MUZEUL VIRTUAL”
- propunere de program pentru practica anului 6 -
Coordonator: conf. dr. arh. Andreea Iosif
Participanţi: 30 studenţi, anul 6 Arhitectură
Perioada: semestrul 1, an universitar 2020-2021
Pentru derularea programului de practică a anului 6, una din alternativele oferite de universitatea noastră este includerea unui grup de 30 de studenţi într-un proiect al Centrului Expoziţional Documentar al UAUIM, al cărui obiectiv este recrearea în realitatea virtuală a muzeului Simu disponibil la https://sketchfab.com/3d-models/simu-museum-full-version-2f2b0453df6e4309936abbcd065b6700 (doar pentru PC).
Ce ne-am propus
Readucerea la viaţă a unui muzeu azi dispărut, dar a cărui colecţie e în mare parte păstrată, este un proiect ambiţios ce îşi propune să ofere vizitatorilor nu doar o replică a trecutului, ci o experienţă virtuală imersivă.
Pe scurt, e vorba de şansa de a fi “acolo” şi de a trăi, fie şi pentru scurt timp, într-o realitate alternativă în care cursul istoriei ar fi cruţat acel minunat templu al artei inaugurat în 1910 de Anastasie Simu.
Citește mai mult: Propunere de program pentru practica anului 6: I. Muzeul virtual
Vineri, 31.01.2020, ora 18:00 vă invităm la deschiderea expoziției de fotografie: "Vague memories" și prezentarea cărții: "Fluid perspective", care va avea loc în spațiul expozițional al Muzeului Școlii de Arhitectură, din Corpul Vechi al UAUIM.
Proiectul este coordonat de Ilie Alexandru Bumbac și Victor Velculescu, cel din urmă fiind și managerul proiectului, "Vagues memories" este o incursiune narativă în teritoriul imaginilor.
În expoziție veți putea admira lucrări ale fotografilor Virginia Berbece, Ilie Alexandru Bumbac, Ionuț Dumitrașcu, Mihaela Ene, Marian Epure, Alexandru-Gabriel Nechez, Cătălin Popa și Oana Monica Nae, realizate cu participarea excepțională a: Mihaela Bețiu, Dan Coma, Cristian Dumitrescu, Radu Igazsag, Horea Murgu, Marius Nedelcu și Andrei Teașcă. Costume: Ana Stanciu (costume și obiecte din colecția Adina Nanu). Iar în deschiderea evenimentului va avea cuvântul doamna Françoise Pamfil.
- Mai multe detalii despre descrierea evenimentului și câteva fotografii puteți găsi pe site-ul revistei Igloo: https://www.igloo.ro/vagues-memoires/ sau în evenimentul creat pe Facebook: Vague Memories / Fluid perspective.
La final de proiect, tragem linie și vă prezentăm rezultatele proiectului "Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă" realizat în parteneriat între Filiala București a Ordinului Arhitecților din București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu - Centrul Expozițional Documentar și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii, alături de partenerii noștri, care ne-au fost alături în acest interval.
Vom vorbi despre importanța Muzeului Simu cu dna. prof. dr. arh. Francoaise Pamfil, despre rolul tehnologiei în recrearea unor fragmente din trecut cu dna. prof. dr. arh. Andreea Iosif, despre patrimoniul arhitectural pierdut cu prietenii noștri de la Cartierul Uranus și despre direcțiile de continuare ale acestui proiect.
Totul a fost realizat sub deviza lui Anastase Simu: "Nu doar pentru noi, ci și pentru alții!"
Vă așteptăm luni, 16 decembrie 2019: orele 16:00, la Muzeul Colecțiilor, la un tur real în Colecția Simu a a Muzeului Colecțiilor de Artă, iar de la ora 17 la prezentarea rezultatelor proiectului nostru realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii: Recrearea Muzeului Simu în realitate virtuală, un tur ce va fi oferit cu ajutorul unui kit de VR - Valve Index.
Echipa de proiect: arhitect Deea Iosif, arheolog Calin Suteu, Vasile Andrei, Valentin Popescu, Claudia Popescu și Claudiu Maier.
.
Partenerii noștri: Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu, Muzeul Național de Artă al României, AGERPRES FOTO, Institutul Național al Patrimoniului, Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Arhitectilor din Romania, Manifest Cultural, We Mesh Up, Revista Arhitectura, Igloo media, Revista Zeppelin.
Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania ”Wilhelm Filderman”, Federația Comunităților Evreiești din România, și Centrul Expozițional Documentar, Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" vă invită la expoziția și dezbaterea "Sinagogi și temple din București, în calea Victoriei Socialismului".
Vă așteptăm marți, 10 decembrie 2019, de la ora 17:00, la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România din str. Jean-Louis Calderon 48, București, pentru a participa la două prezentări despre :
- "Bucureștiul dispărut în perioada comunistă. Soarta orașului", prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu,
- "Mânăstirea Văcărești, între admirație și indiferență", arh. Alexandru Panaitescu.
Cele două prezentări vor fi insoțite de proiecția unor fotografii de arhivă care vor exemplifica subiectele discutate dar și de o expoziție fotografică.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului "Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor efectuate în București în perioada comunistă", realizat de parteneriatul dintre Filiala București a Ordinului Arhitecților și Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", prin Centrul Expozițional Documentar.
Finanțator: Fondul Timbrul Arhitecturii, 2019.
Comunicat de presă
Pentru prima participare la Noaptea Albă a Galeriilor, Universitatea de Arhitectură, prin Centrul Expozițional Documentar, propune publicului o vizită în lumea arhitectului Stephan Eleutheriades (1922-2017), care, repatriat în Grecia, odată cu sistematizarea Mangaliei, continuă să reproducă din memorie orașul natal.
Citește mai mult: Noaptea Albă a Galeriilor 2019 @Muzeul Școlii de Arhitectură
”Demolări 1980” - o întâlnire cu prof. dr. arh. Ioan Lucăcel
Povestea diapozitivelor realizate de prof. dr. arh. Ioan Lucăcel în timpul demolărilor: propunem o discuție care să aducă în prim plan perioada și momentele importante ale Bucureștiului mutilat de demolările din anii '80.
Fotografiile au fost surprinse în timpul demolărilor realizate în București pentru sistematizarea în vederea construirii Centrului Civic atât în Cartierul Uranus, cât și în zona Moșilor-Olari de către prof. dr. arh. Ioan Lucăcel și au menirea de a rememora pierderile patrimoniului arhitectural, dar și poveștile comunității locale.
Citește mai mult: ”Demolări 1980” - o întâlnire cu prof. dr. arh. Ioan Lucăcel
Vă invităm la un tur ghidat în preajma fostelor cartiere Izvor și Uranus–Antim! Întîlnirea noastră se va contura în jurul unei arhive de diapozitive practic necunoscute, realizată de prof. dr. arh. Ioan Lucăcel în perioada 1982–1984; la acel moment începeau demolările masive din centrul Bucureștiului.
Vom reconstitui o parte din traseul arhitectului-fotograf. Plimbarea durează o oră și jumătate și se va încheia la Universitatea de arhitectură și urbanism «Ion Mincu», unde la Sala frescelor are loc evenimentul Demolări 1980 - o întâlnire cu prof dr arh Ioan Lucăcel, ocazie de a îl cunoaște pe autorul imaginilor în persoană.
Tur ghidat organizat împreună cu grupul de inițiativă Cartierul Uranus.
Joi, 24.10.2019, în cadrul expoziției „Demolări 1980”:
- ora 15:30: Tur ghidat Uranus—Izvor / punct de întâlnire: curtea bisericii Mihai Vodă, str. Sapienței nr. 4
- ora 17:00: Întâlnire cu prof. Dr. Arh. Ioan Lucăcel + expoziție de fotografii / Sala Frescelor, UAUIM
Citește mai mult: Tur ghidat în zona Uranus–Izvor, în cadrul expoziției "Demolări 1980"
RO
17 septembrie 2019, 13:00 - Casa de Târgoveţ (Calea Şerban Vodă 33)
Conferinţa de presă pentru prezentarea proiectului cultural Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu şi rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în Bucureşti în perioada comunistă, realizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, prin Centrul Expoziţional Documentar, în parteneriat cu Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România şi finanţat din Fondul Timbrul Arhitecturii,
Comunicat de presă
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu prin Centrul Expoziţional Documentar, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Bucureşti derulează un proiect cultural de recuperare a memoriei colective prin documentarea unor clădiri sau zone demolate: Muzeul Simu, Biserica Enei, Cartierul Uranus, Calea Moşilor, Mânăstirea Văcăreşti. Scopul proiectului este de promovare a patrimoniului arhitectural bucureştean (trecut şi actual) prin:
- o aplicaţie de realitate virtuală dedicată Muzeului Simu,
- 500 de diapozitive digitizate,
- 10 conferinţe,
- 10 expoziţii,
- 5 tururi pietonale şi 15 tururi ale Centrului Expoziţional al UAUIM,
- 1 broşură care să prezinte activităţile şi rezultatele proiectului.
Reconstrucţia Muzeului Simu are ca scop reconstituirea cât mai fidelă a unuia din cele mai importante muzee de artă ale Bucureştiului din perioada interbelică. Exteriorul clădirii, precum şi Sala 1, vor fi modelate cu mare acurateţe, iar sălile 2-5 vor fi modelate la un grad mai mic de detaliere. De la începerea proiectului, pe 2 mai 2019, s-a realizat scanarea tridimensională şi fotogrametrierea a 30 de exponate din colecţiile CED UAUIM, ale Muzeului Municipiului Bucureşti şi ale Muzeului Naţional de Artă - Muzeul Colecţiilor de Artă, precum şi reconstituirea exteriorului clădirii, iar modelele au fost încărcate pe platforma Sketchfab. Se va reconstitui nu doar o clădire reper a vechiului Bucureşti, ci şi funcţionalitatea acesteia, prin inserarea unor obiecte din Muzeul Simu şi prin reconstituirea experienţei de vizitare.
Rezultatele proiectului vor fi disponibile pe:
- contul de Sketchfab al CED UAUIM Centrul Expozitional Documentar UAUIM (@muzeulscoliidearhitectura)
- pe site-ul CED UAUIM Proiectul Reconstrucţia în mediu virtual a Muzeului Simu
- pe pagina de FB https://www.facebook.com/CentrulExpozitionalDocumentarUAUIM şi instagram https://www.instagram.com/muzeulscoliidearhitectura/ ale CED UAUIM.
În perioadă următoare vor fi organizate o serie de conferinţe şi expoziţii bazate pe parteneriate cu diferite instituţii: Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Artă, Muzeului Municipiului Bucureşti, Agerpress, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Arhitecţilor Români, precum şi cu sprijinul unor fotografi sau colecţionari: Ion Lucăcel, Andrei Bârsan, Cezar Buiumaci, Radu Ştefănescu.
Scopul proiectului este unul de conştientizare al impactului demolărilor (acestea afectează identitatea locuitorilor, atractivitatea turistică şi potenţialul creativ al oraşului), precum şi de apreciere şi valorificare a patrimoniului rămas.
GB
September 17, 2019, 1:00 pm - Casa de Târgoveţ (Calea Şerban Voda 33)
Press conference for the presentation of the cultural project Recreation in virtual reality of the Simu Museum and the remembrance of other victims of the demolitions carried out in Bucharest during the communist period, realized by the University of Architecture and Urbanism Ion Mincu, through the Documentary Exhibition Center, in partnership with the Bucharest Branch of the Romanian Order of Architects and funded by the Architecture Stamp Fund,
Press release
The University of Architecture and Urbanism Ion Mincu through the Documentary Exhibition Center, in partnership with the Romanian Order of Architects, the Bucharest Territorial Branch carries out a cultural project for the recovery of the collective memory by documenting some buildings or demolished areas: Simu Museum, Enei Church, Uranus Neighborhood, Calea Moşilor, Văcăreşti Monastery. The aim of the project is to promote the architectural heritage of Bucharest (past and present) through:
- a virtual reality application dedicated to the Simu Museum,
- 500 digitized slides,
- 10 conferences,
- 10 exhibitions,
- 5 pedestrian tours and 15 tours of the UAUIM Exhibition Center,
- 1 booklet presenting the activities and results of the project.
The digital reconstruction of the Simu Museum aims to reconstruct as accurately as possible one of the most important art museums of Bucharest in the interwar period. The exterior of the building, as well as Room 1, will be modeled with great accuracy, and rooms 2-5 will be modeled to a lesser degree of detail. Since the beginning of the project, on May 2, 2019, the three-dimensional scanning and photogrammetry of 30 exhibits from the collections of CED UAUIM, the Museum of the Municipality of Bucharest and the National Museum of Art - the Museum of Art Collections, as well as the reconstruction of the exterior of the building, have been carried out and uploaded on the Sketchfab platform. It will reconstruct not only a landmark building of the Old Bucharest, but also its functionality, by inserting some objects from the Simu Museum and by reconstructing the visiting experience.
The results of the project will be available on:
- the Sketchfab account Centrul Expozitional Documentar UAUIM (@muzeulscoliidearhitectura)
- on the DEC UAUIM website The Simu Museum reconstruction project in virtual environment https://centrulexpo.uauim.ro/ro/proiecte/proiectul-reconstructia-in-mediu-virtual-a-muzeului-simu
- on the Facebook https://www.facebook.com/CentulExpozitionalDocumentarUAUIM and Instagram accounts https://www.instagram.com/museulscoliidearhitectura/ of CED UAUIM.
In the following period a series of conferences and exhibitions based on partnerships with different institutions will be organized: the National Archives of Romania, the National Museum of Art, the Museum of the Municipality of Bucharest, Agerpress, the Library of the Romanian Academy, the Union of Romanian Architects, as well as with the support of some photographers and collectors: Ion Lucăcel, Andrei Bârsan, Cezar Buiumaci, Radu Ştefănescu.
The purpose of the project is to raise awareness of the impact of demolitions (these affect the identity of the inhabitants, the tourist attractiveness and the creative potential of the city), as well as to appreciate and capitalize on the remaining heritage.
RO
15 septembrie 2019, 18:30 - Casa de Târgoveţ (Calea Şerban Vodă 33)
Expoziţia În ochiul Ciclopului. Jurnal de campanie din Cartierul Uranus
"Crezi că Ciclopul poate fi ucis cu flash-ul unui aparat de fotografiat?" Bujor Nedelcovici
Fotografii de arhivă din colecţia Bujor Nedelcovici a Bibliotecii Academiei Române, Cabinetul de Stampe, Desene, Hărţi şi Fotografii
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, prin Centrul Expoziţional Documentar, în parteneriat cu Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, Biblioteca Academiei Române, şi cu Institutul Naţional al Patrimoniului, în cadrul proiectului cultural Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu şi rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în Bucureşti în perioada comunistă, finanţat din Fondul Timbrul Arhitecturii, aduc în atenţia bucureştenilor imagini de arhivă, inedite, realizate pe ascuns, majoritatea de la fereastra locuinţei lui Bujor Nedelcovici din blocul Uniunii Scriitorilor, în timpul demolărilor pentru construcţia Palatului Republicii (ulterior numită Casa Poporului). Scopul acesteia este de a aminti traumele prin care a trecut oraşul şi locuitorii acestuia în cadrul sistematizării din perioada comunistă şi de a valorifica fondurile de arhivă în care s-au păstrat încercările de rezistenţă ale oamenilor de cultură din acele vremuri tulburi.
Citește mai mult: Expoziţia În ochiul Ciclopului. Jurnal de campanie din Cartierul Uranus
Începem un proiect de suflet, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților București și finanțat prin Timbrul Arhitecturii. Reconstruim în mediu virtual Muzeul Simu, o clădire reper a vechiului București.
În același proiect, trecem în revistă victimele demolărilor din perioada comunistă - Cartierul Uranus, Olari-Moșilor, Biserica Enei, Mânăstirea Văcărești, alte înfățișări ale Bucureșțiului de altădată.
Citește mai mult: Reconstruim în mediu virtual Muzeul Simu, o clădire reper a vechiului București.
Ca în fiecare an vă așteptăm în Noaptea Muzeelor (18 mai 2019) cu amintiri ale Școlii de Arhitectură.
Anul acesta serbăm 50 ani de Club A printr-un concert omagial Doru Stănculescu, Nicu Alifantis, Sorin Minghiat, Mircea Florian și Alexandru Andrieș, ne reamintim de tradițiile Școlii prin ateliere de modelaj în lut și desen ornamental, explorăm opera artistică a arh. Doru Tufan și încheiem seara în pași de dans - tango argentinian cu Clubul TangoTangent.
Și tot ca de fiecare dată, mai avem multe alte surprize, pe care vă lăsăm să le descoperiți singuri.
Vă așteptăm cu drag începând cu ora 18:30, Intrarea prin Str. Biserica Enei!
Pagina 1 din 2