Colectia Stephan Eleutheriades


Acasă Viața Galerie

Repere biograficeArhitectul şi pictorul de origine greacă Ştefan Cleovol Elefteriadis (Stephan Cleobule Eleutheriades în Brazilia) s-a născut la Mangalia în 1922.
În 1947 participă cu două tablouri la Expoziţia „Tinerimea Artistică" la Sala Dalles.
În 29 iunie 1948 devine Diplomat al Facultăţii de Arhitectură cu proiectul: „Un satelit balnear la Mangalia".
În perioada 1948-1949 lucrează ca arhitect la proiectul Aerogării Băneasa.
Părăseşte România în 2 decembrie 1950, după arestarea tatălui său, şi se repatriază în Grecia. În 1951 emigrează în Brazilia şi se stabileşte la Rio de Janeiro unde practică “arhitectura şi pictura, în deplină libertate”.
În 1952 are loc demolarea unor zone ale oraşului Mangalia.
Prima sa expoziţie de pictură individuală are loc în 1956 la Petite Galerie în Rio de Janeiro şi este dedicată temei sale principale: Mangalia (Amintiri din prima mea viaţă).
Urmează o serie de expoziţii individuale care-l consacră ca pictor.
După o perioadă abstractă ce durează din 1956 (patru ani după demolarea oraşului) până în 1966, pictorul se reîntoarce la imaginea Mangaliei, dedicându-i şaisprezece expoziţii individuale.
În 5 decembrie 2000, preşedintele Emil Constantinescu, i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit" în grad de Ofiţer.
În 2003, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu" i-a acordat Diploma „Bene Merenti" în cadrul unei ceremonii organizate la Consulatul General al României de la Rio de Janeiro.
Moare în ianuarie 2017.

Dacă doriți să aflați mai multe, direct de la el, puteți asculta mai jos un interviu pe care Stephan Eleutheriades l-a acordat Roxanei Iorgulescu Brandabur pentru Radio România Internațional:


Muzeul Bibliografie
Copyright © 2018. Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu".

Web Design by Bogdan Gherasim